Пређи на главни садржај

Just landed / Just landat

Dobro došli dragi gosti...

Почетком априла сам се преслио у Стоцкхолм тачније у општину Лидингö, па ту креће моја нова авантура. Желим да истакнем прве импресије о неким основним стварима, мада не значи да ће све то бити уписано у крвљу и да ће тако и остати - `бем ли га све је неизвесно, само је промена сигурна.

Долетео сам националним (српским) авиопревозником и силних сам мука имао да упакујем 60кг ствари, дословце 2 куфера (испада помало тужно да је тих 60кг све што носим из претходног живота), и да то покушам да угурам у авион. Наравно, свака додатна торба и прекорачење се плаћа, па сам и то регулисао уз скромну новчану надокнаду и након 2х и 15м слетео сам на Арланду (међународни аеродром у Стокхолму). 

Just landed


Оно што се тиче нашег, јел те, авиопревозника, ми никада неће бити јасно: авион је био тотално празан, прима 164 места, а нас је у авиону било 10, и то тачно 10, јер сам бројао људе. А никада ни случајно не би смањили цену карте, макар да напуне тај авион, не дај Боже. Ал` ајде, ваљда тај белосветски менаџмент зна шта ради.

Први утисци су сјајни, наравно свестан сам да је то ипак прилично субјективно, и да где год да додјеш, све ти буде супер, бајно, сјајно и красно, временом спласне прва импресија и све се то изнивелише. Али, ајмо редом:

Стан - прво упозорење које сам добио када сам добио посао у Шведској је: стан је ужасно тешко наћи, доста су скупи. То је значило, само упорно и "дај шта даш" опцију за почетак. Додуше, преко једног пријатеља сам дошао до једног стана и могу слободно рећи, имао сам доста среће, па сам по повољној цени нашао део куће у општини Лидингö. Део куће значи једна соба, кухиња и купатило, за самца (то ми је тренутна рола) - идеално, не луксузно, али за мене скроз ок. Цена је једно 40% нижа од таквих варијанти у ширем центру града, па сам и финанијски добро прошао. Овде су за издавање станова сви по закону: уговор, депозит и плаћање преко рачуна, то је маинстреам. За многе ствари се траже ти уговори у становању, па је ок инсистирати да ти га газда да. Тај Лидингö је неко луx острво, па изгледа као луксузно викенд насеље, `оћу рећи да је полушума и да је све разуђено и да ко воли природу, попут мене, може само да ужива што се и догађа. Да закључим: ко тражи стан у Стокхолму, погледајте детаље овде и онда звати и писати до изнемоглости. Ако сте баш озбиљни за неки стан, слободно зовите телефоном, ти ликови приме пар стотина мејлова дневно, више шансе имате телефоном. Да, чувајте се превара (има тога и овде), и никада, али никада не дајте паре без кључева (да сте ви или неко видели да је откључан стан тим кључевима), да је стан празан у дефинисаном периоду закупа и уговора. Све остале варијанте Вам дижу вероватноћу да ћете остати кратких рукава, тј извисити за паре и/или стан.
Nema baš previše favela


``рана - питао сам први дан једног од шефова, који је олд сцхоол Швеђанин: "Шта Швеђани обично једу?", а он ми је одговорио:"Зависи, углавном такосе, начосе, тајландску храну, кинеску храну, пице..." Онда је одмах постало јасно да је и овде вас цела планета навалила да се кући, па су сви донели и своје хране и ресторане. Наравно, за недељу дана јео сам храну са 4 континентаи то све у кругу 125м од фирме. Што се хране тиче, једе ко шта хоће, избор је огроман - наравно, има и српски ресторан у Стоцкхолму, па ко воли нека изволи. Типична Шведска храна је са пуно кромпира, меса и наравно морске и речне рибе (пастрмка, харинга, лосос...). У радњама су нормална појава намирнице са нашег подручја тако да ми је првих дана у супермаркету у моменту било јако тешко да се сетим ди сам који мој, пошто је било где у свету то исти враг, тај супермаркет. 
Постоји гомила ланаца супермаркета KOOP, ICA,Willy`s, Lidl поређани по скупоћи од најскупљег до најповољнијег. Ја препоручујем Лидл, јер је (мислиће људи да лажем к`о пас) по ценама исти као у Србији, плафон +10% изнад српких цена. Наравно, по избору намирница и по склоности ваћарења муштерија на неке дебилне форе није ни близу као у Србији.

Izbor `rane je malko bolji


Превоз - превоз у Стоцкхолму је ненормално уређен као и у свакој честитој земљи. Јесте Стоцкхолм велик и разуђен али са краја на крај града превозом треба 1х, чак и мање, мерио сам па знам. Превоз функционише по следећем принципу: купиш неку картицу то је око 20СЕК (мало више од 2ЕУР) и онда је пуниш по потреби: један возња, три вожње, дневна, недељна, месечна, годишња `вака, `нака...шта год ти затреба. Рецимо да месечна карта у кругу 40км око Стоцкхолма коста око 75-80ЕУР, тако нешто. То укључује бус, метро воз и брод. Само се чекира на улазу у неку станицу и то је то. Превоз иде и ноћу али ређе. Углавном, андроид апликација SL.se је јако корисна, јер даје онлине званичне податке о превозу и све лепо укомбинује, па се било који пут може планирати у секунду, али стварно. Чак даје информације и о застојима, радовима и слично, па уме и то да укалкулише у руту и време пута. Иначе, превоз је редован и комфоран, тако да се можда једном у 10 дана деси да човек стоји у превозу, али је то реткост.

Nije baš ovako, bude malko komotnije...


Цене опћенито и трошкови живота - хм, ово је увек предмет жустрих дискусија. Из просечне српске перспективе за Шведску важи правило "`ладно, ал` стандард" или "хладно и скуп". Прва импресија није баш таква. Оно основно је: у Шведској човек од свог рада може ЛЕПО да живи, и не мора да брине за будућност деце. Ако си вредан и радан, нема чега да се бојиш, ако си класичан српски блејач који живи на шему и комбинацију, који ћеш к...ц ван Србије, тај муљ ти је идеално игралиште "за дођем ти, дођеш ми " комбинације. Тако се за компарацију трошкова ваља све из-гоогле-ати, али мислим да је фора да је овде све лепо приуштиво, ако си нормалан човек. Пристојна храна (баш квалитетна), пристојна гардероба и стан и ауто, све се може приуштити од поштеног рада. Наравно, већ данима убеђујем кеву преко Skype-а да нисам гладан и да ми није хладно.


Nije baš sve kao što pričaju, ima i jeftinijih stvari



Људи - нисам још успео да их провалим, али генерално, овде има свега и свачега са свих страна. У мом оффице-у у Стокхолму има 200 људи и 28 нацијa. Слично је и у остатку Шведске, све је толико измешано да је на делу права мултикултуралност и толеранција. Људе овде заболе ко си и шта си и сви гледају своја посла. Мени се лично то много допада. Једноставно, свак живи свој живот. Оно што је интересантно је да сви, али сви говоре енглески, тако да једноставно почнеш било где да причаш енглески, и сви ти јако лепо и љубазно одговоре. Примери до сада:
  • Госпођа од једно 70 година, у пролазу сам је питао где је главна железничка станица, одговара на књижевном енглеском да ме је било срамота.
  • Газда стана, један изузетан господин. Другар је ишао да види стан, ја сам звао газду, испричали смо се на енглеском (перфектно га говори), после смо комуницирали е-мејлом. Иначе, човек је пензионер, регуларно користи интернет и остале направе, тако да ми је чак тражио и ЦВ да се увери ко ће живети под његовим кровом и то је то
  • Дете од једно 7 година у клубу где тренирам. Нешто сам га питао за одређене технике, све стручно ми је објаснио на течном енглеском
Tipičan Šveđanin

И тако даље милион примера, возачи аутобуса, продавци, алжирски таксиста, било ко, сви одлично причају енглески, нема зиме за сналажење иако неко не зна шведски. Наравно, нормално је да човек научи и шведски уколико жели да се уклопи у друштво и да нешто уради од свога живота.

И да завршим текст на конто уклапања у ново друштво тј земљу. Пита мене кум (и он је отишао стомаком за хлебом, да не кажем трбухом за крухом), "која је разлика између еxпат (Еxпатриатеи имигранта?" "Јеби га", каже он, "еxпат је богати белац, а имигрант је алжирски таксиста." :)

expats VS immigrant

Уздравље!







Коментари

Популарни постови са овог блога

Зашто сам отишао из Србије?

Ако Вам је новац једини "дриве" да напустите Србију - НЕМОЈТЕ, молим Вас, него седите где јесте и смислите начин да: Нађете још један посао у српској "трка; фрка; дођем ти; и мени су дужни" привреди  да се малко опарите Нађете бољи посао да можете да теже збројите новце које имате Смислите како можете да крадете, петљате, мувате, варате и лажете Одете до најближег месног одбора омиљене странке и учланите се и онда је једноставно  "небо ваша граница"  на потезу Суботица - Димитровград и Зворник - Кладово Тачке 1. и 2. препоручујем људима са мало очуваног достојанства, тачке 3. и 4. су идеалне за моралне парамецијуме и абортиране духовне наказе. Ја сам лично растао на јаким брдско-планинским (м)оралним основама и на лекцијама о поштеном раду који доноси резултат, пристојан живот и миран сан. Српско корпоративно/морално/животно блато је почело да ме све више вуче међ` себе и онда сам схватио да могу да се умажен комплет у то блато

Hello World!

Поздрав свима и свакоме, на овом блогу ће те наћи моја лична искуства о животу, раду и свему осталом (мени) занимљивом у Шведској. Вођен жељом да људима приближим и појасним, а да не морам сваком појединачно објашњавати и причати, овде ћу стављати чланке који могу бити корисни, а надам се и занимљиви. За сва питања, сугестије и увреде стојим на располагању. Hälsning/Поздрав

Српска митологија и вјеровања

Ponavljajte za mnom: Tamo si rob, tamo si rob, tamo si rob... Веровали или не, ове сам ствари чуо/видео/прочитао пред полазак, или ти пред пресељење у Шведску од стране људи из мог  (углавном ширег)  окружења -  како године надолазе, трудим се да пазим са киме се дружим. Неке ствари сам пронашао на интернету у виду постова  (не верског, него дигиталног пост-а)  или коментара. Да ли је мит или истина, није ни битно, овај текст има намеру да забави овај народ, све остало је ствар личне процене, али сам се на доста ових опаски баш прилично насмејао, а на неке и прекрстио, што опет показује степен маштовитости нашег народа и степен моје толеранције. У овом опиту сам се обилатио послужио  совјетима  мога кума  (такође пунокрвни српски издајник, б аш као и ја , са дужим страноплаћеничким стажом) , додуше он диринчи у Њемачкој, али је добијао  совјете  сличне као и ја, па смо некако заједно  изглагољали  овај списак и  васпостависмо  га овде. Тематски су  совјети  подељени по цел